perjantai 10. heinäkuuta 2015
Nokkossämpylöitä
Leivonnassa on helppo hyödyntää nokkosta. Laitoin kuivattua nokkosrouhetta sämpylätaikinaan ja sain vaihtelua perinteisiin sämpylöihin. Ja onhan siinä tietty se terveysvaikutuskin mukana. Sämpylöiden makuun nokkonen toi miedon vivahteen, joka ei ollut mitenkään häiritsevä minusta, pikemminkin mukava lisä. En käytä vehnää, joten lisäsin psylliumia riisi- ja tattarijauhoihin tuomaan vähän sitkoa. Siitäkin huolimatta taikina on aika löysää, joten sitä on hankala kaulita tai pyöritellä leivinalustalla. Itse otan suoraan kulhosta nokareita kohoamisen jälkeen ja pyöritän käsissä kauniita palloja pellille. Sitten vaan uuniin paistumaan.
Nokkossämpylät (n. 12-15 kpl)
5 dl vettä
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl nokkosrouhetta
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
4 dl riisijauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 rkl psylliumia
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen kaurahiutaleet ja nokkosrouhe, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita jauhot ja psyllium keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.
Pyörittele taikinasta kauniita palloja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna sen ajan sämpylöiden vielä kohota liinan alla pellillä. Paista uunin keskitasolla n. 12 minuuttia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti