Reikä pitää porata hieman yläviistoon muutaman sentin syvyyteen. Putki sinne ja toinen pää keräilyastiaan. Nyt ennen kuin kirmaat lähimetsään porailemaan reikiä koivuihin pitää muistuttaa, että tähän puuhaan tarvitsee maanomistajan luvan.
Ja niin vain mahlaa lähti iloisesti virtaamaan kanisteriin. Astian ympärille kannattaa laittaa lunta jos vain mahdollista, jolloin mahla säilyy viileässä keruun ajan. Säilyvyys onkin vähän hankala juttu. Jääkaapissa mahla säilyy keruun jälkeen noin vuorokauden. Jos paljon valuttaa, kannattaa anti laittaa pakastimeen, jossa se säilyy jopa vuoden.
Letku kannattaa olla sen verran lyhyt, että mahla valuu suoraan keräilyastiaan. Itsellä oli hieman liian pitkä letku, mutta niin vain jaksoi mahla valua perille asti. Pitää seuraavalla kerralla laittaa lyhyempi letku. Luulin aiemmin, että mahlan kerääminen on jotenkin hankalaa ja monimutkaista, mutta tämähän onkin helppoa ja kätevää. Aion ehdottomasti jatkossakin kerätä tätä kevään eliksiiriä.
Miksi mahlaa sitten kannattaa juoda? Sen lisäksi että se raikastaa ja virkistää sekä on erinomainen janojuoma, siinä on myös paljon hyviä ainesosia. Fruktoosin ja glukoosin lisäksi mahlassa on happoja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, seleeniä ja fosforia helposti imeytyvässä muodossa. Joten miksipä ei kannattaisi juoda mahlaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti